сряда, 21 декември 2011 г.

Рождество Христово по света :))

Как празнуват Рождество Христово по света?
Рождество Христово или Коледа е християнски празник.
Някой от символи на празника са:
Палене на свещ всяка неделя, четири седмици преди Коледа, което символизира възраждането на светлината след зимното слънцестоене.
24ти Декември – Коледна литургия, която празнува раждането на Исус.
Коледните ясли, които символизират раждането на Исус в Християнските домове.
Коледното дърво, езически символ, който олицетворява живота.
Бъдник – дървото, което слагаме в камината в Коледната нощ.
Дядо Коледа – американска измислица, вдъхновена от християнския Св. Никола, който се посреща в Белгия, Холандия, Германия.
Размяна на подаръци: луксозни за богатите и полезни за бедните.
През вековете Рождество от предимно религиозна церемония се превръща в семеен празник.
Ето как в някой страни празнуват :
Белгия
Имат фестивал, специално посветен на децата, Свети Никола на 6ти Декември. Той слага на децата лакомства в обувките им.
Улиците, къщите, дърветата, домовете са украсени и осветени. Посрещат Колдената нощ в домовете си и след полунощ си разменят подаръци. Тогава децата обикновено получават книга или дрехи.
Франция 
Тук Коледа е посветена на децата. Улиците и къщите се украсяват няколко седмици по-рано. Французите имат много Коледни обичаи: Коледни пазари, Коледни дръвчета, Коледна вечеря, Коледни подаръци, Коледна пуйка, Коледни ясли, истории, песни.
Холандия
Фестивал на Св.Никола – брадатият старец се придвижва с лодка, обграден от много помощници, който раздават подаръци на послушните деца.
Германия
В Германия Коледа продължава два дни. На 26ти Декември посещават приятели и роднини. Разменят си подаръци на 24ти в полунощ. На 6ти Декември имат фестивал на Св. Никола.
Великобритания 
Англичаните празнуват Коледа с ентусиазъм. Децата пеят коледни песни по улиците, имат специална Коледна вечеря, която завършва с Коледен пудинг. Дядо Коледа слага дребни подаръци и лакомства в чорапите на децата. Англичаните си пращат поздравителни картички, който са измислени от тях.
Испания
За испанците Дядо Коледа няма голямо значение, те си разменят подаръци на 6ти Януари. Празнуват Коледа със семействата си.
Португалия
Коледаната нощ е голям празник. Португалците ходят на Коледна литургия в полунощ.
Италия
Италианците празнуват от 24ти до 26ти Декември със семействата си. Разменят си подаръци на 25ти.
Скандинавките страни
По време на Коледната вечеря, скандинавците отделят места на масата за починалите членове на семействата им. След като приключат с храната, четат Библията. Цялото семейство пее коледни песни и танцуват около коледното дърво.
САЩ
Съботата, след Деня на Благодарността, Дядо Коледа идва да обяви началото на Коледния пазар. Американците обичат да празнуват Коледа и украсяват домовете си. Децата слагат чорапи на камината и на сутринта ги намират пълни с лакомства и дребни играчки.
Канада
Къщите, магазините, улиците – всичко е украсено и осветено. Канадците имат в домовете си коледно дърво, коледни ясли, коледно покривало. След среднощната литургия прекарват нощта със семействата си. На коледната вечеря има пуйка, а в камината бъдник. Пращат поздравителни картички на роднини и приятели, които жевеят далече.
Южна Америка
В Перу организират коледни партита и коледния сезон там продължава цяла седмица. В Мексико се спазват коледни пости, които продължават до Бъдни вечер, а Коледата започва от 25ти Декември. В Гватемала са приели германските традиции от многото имигранти. Там имат коледно дръвче и децата получават подаръци.
Австралия
Там Коледа е през лятото, така че австралийците празнуват на плажа. Менюто е студена пуйка и пудинг.
Нова Зеландия
Там са организират коледни паради и хората пеят коледни песни по парковете. Организират прочутото си “коледно барбекю”.
Япония
За японците Коледа има повече комерсиално значение. Това е повод децата да получат подаръци.
Китай
Коледа се празнува в китайските градове. Тази традиция е донесена от християнските мисионери. За китайците, които отбелязват Коледа, това е религиозен празник.


изп. материал от: http://www.bg-donna.com/home&family/christmas.html

вторник, 20 декември 2011 г.

Има ли дядо Коледа?



През декември 1897 година в редакцията на в. "Сън" се получава писмо от едно осемгодишно момиченце, което по съвет на баща си моли авторитетния вестник да й отговори на въпроса има ли наистина дядо Коледа. Дават писмото на един от най-опитните журналисти Франсис П. Чърч. И той сяда и пише отговора. Неговото неподписано есе днес има славата на най-известната вестникарска публикация на всички времена. 
    Ето оригиналният текст на писмото на Вирджиния О'Ханлън:


...и отговорът на Франсис П. Чърч:
♥ Да, Вирджиния, има дядо Коледа!
Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична епоха. Те вярват единствено на това, което виждат. Мислят, че нищо, което малките им умове не разбират, не съществува. Всички умове, Вирджиния, независимо дали принадлежат на възрастни, или на деца, са малки. Във великата наша вселена човекът е просто едно насекомо, мравка, по своя интелект в сравнение с безграничния свят около него и съзнанието, способно да разбере цялата истина и цялото знание.
Да, Вирджиния, има дядо Коледа! Той съществува толкова очевидно, колкото любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата красота и радост. Уви! Колко ужасен би бил света ако нямаше дядо Коледа! Би бил толкова ужасен, колкото ако нямаше Вирджинии. Нямаше да има детска вяра, поезия, романтика, които да правят това съществуване поносимо. Нямаше да има друга радост, освен тази, изпитвана чрез зрението и хладния разум. Вечната светлина, с която детството изпълва света, би била унищожена.
Да не вярваш в дядо Коледа! Това е като да не вярваш във феи. Може да накараш баща си да наеме мъже, които да наблюдават всеки комин на Бъдни вечер, за да хванат дядо Коледа, но дори и да не го видят да слиза, какво биха доказали? Никой не вижда дядо Коледа, но това не е знак, че той не съществува. Най-истинските неща в света са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Виждала ли си феи да танцуват по поляната? Разбира се, че не си, но това не е доказателство, че те не са там. Никой не може да осъзнае или да си представи всички чудеса, които не са видени и които са невидими в този свят.
Можеш да счупиш детска дрънкалка и да видиш какво създава звука вътре, но има един воал, който покрива невидимия свят и които дори най-силните мъже, нито дори обединената сила на най-силните мъже, които някога са живели, могат да повдигнат. Само вярата, фантазията, поезията, любовта, романтиката могат да дръпнат настрани завесата и да ни покажат божествената красота и величие, които са зад нея. Реално ли е всичко това? О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-реално.
Нямало дядо Коледа!
Слава Богу, той е жив и ще живее винаги. Дори след хиляда години, Вирджиния, не, след десет пъти по десет хиляди години, той ще продължава да носи радост на детското сърце.♥

И не само на него, ще добавя аз, която съм на 33 и продължавам да вярвам в дядо Коледа. Защото той е в очите ни, в чувствата и топлината, която даряваме, във вярата ни. Той е в сърцата ни. Мирно Рождество Христово, мили приятели, и по-щастлива Нова година!
И не забравяйте да оставите бисквитките и  чашкат с мляко близо до елхата във Вълшебната нощ. Той ги обича! :))

20-ти декември - Игнажден



    Свщмчк Игнатий Богоносец (Предпразненство на Рождество Христово – Игнажден) e бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието в последствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че “носи Бога в себе си, в душата си”. Осъден на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.
    Игнажден е традиционен народен празник. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
Вярва се, че от този ден започват новата година и коледните празници. Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери.
    Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани "мъченици" не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.
    На този ден се практикува обичаят полазване: по това какъв човек (полазник) пръв влезе в дома ви сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината – ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.
В някои райони битува традиция първоначално да се уговарят кой да посети къщата, но в повечето случаи се смята, че ако отидеш в чужда къща на Игнажден не трябва да си “празни ръце”.


Трапеза: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.
Честит Имен ден на: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.







петък, 9 декември 2011 г.

♥♥♥

Усмихвай се! :D

9 декември - Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството.

   Днес Българската Православна църква отбелязва деня на Света и праведна Анна. 
   Този празник е известен още като Зимна Св. Анна. Като майка на Богородица, тя се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. 
   Дълги години Света Анна не могла да зачене и роди дете.
В продължение на 20 години тя и нейният съпруг неуморно се молели на Бога и накрая техните молитви били чути. Ангел Господен възвестил на праведния Йоаким, че ще станат родители на дъщеря, която единствена ще бъде най-благословена от всички жени по Земята. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна (Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост, благодат”). 
Анна, Йоаким и Мария
   По традиция иконата на Света Анна се окичва с цветя, а пред нея се поставят дарове.


   В някои райони на страната на този ден се извършват гадателски практики, които са характерни за празника Игнажден. За разлика от него, на Зимна Св. Ана полазниците обикновено са деца - най-често малки момичета. Народът вярва, че малките деца са все още невинни души, които не са способни на лоши постъпки. 
   Този празник се почита също от врачките и магьосниците. Те правят различни заклинания. Според народното поверие, за да е силна една магия, тя трябва да е направена на нивата. Много хора в миналото са вярвали, че в нощта срещу празника на Зимна Св. Ана магьосниците, чрез своите умения са сваляли луната. Пак според народното поверие те много по-трудно я връщали на предишното й място. За да се предпазят от зли магии хората на този ден са приготвяли катранени кръстове, чрез тях са гонили всички лоши духове.
   Имен ден имат хората, носещи името Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел,Яна. Това е вторият ден през годината, посветен на Света Анна.


Интересно свързано с празника:
   По стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене.
   Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (ст.стил 22 декември).
   В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го "завъртат към пролет", а на св. Вартоломей (11 юни) - "го завъртат към зимата". На други места вярват, че обратното завъртане към зима става на Еньовден, 24 юни, когато св. Иван намята кожуха и се стяга за зима.


Ритуали


  • Жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня.
  • Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.
  • Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца.
  • Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни. Най-подходящото място за тях са гробищата.
  • Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и причиняват беди. Ако някой убие мушица над свещта, вярва се, че е била магьосница.
  • Магьосници отнемат от нивите чуждото плодородие, от овцете и кравите — млякото. За да се предпазят, жените мажат виметата на живитните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии.
  • Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазят.
  • Вярва се, че в тази нощ магьосниците свалят и "издояват" луната, превърната в шарена крава.
  • Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор - пушекът гони злите демони надалеч.
Забрани 


  • Млади жени и бременни не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно.
  • Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата.
  • Не се боядисват дрехи. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.
  • Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите.
  • На места денят се смята за лош и опасен. Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.
Гадания и предсказания


  • Следи се какъв ще е полазът, какъв късмет носи първият гост в къщата.
  • Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни.
  • Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.
  • Моми гадаят как ще се оженят. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.
  • Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад.