четвъртък, 19 април 2012 г.

Moola Mantra

„Мантрата е като да извикваш нечие име. Също както когато викаш някого и той като дойде ти можеш да почувстваш неговото присъствие, по същия начин, когато повтаряш мантра, висшата, божествена енергия се проявяван навсякъде около теб.“

Moola mantra
Om Sat-Chit-Ananda Parabrahma
Purushothama Paramatma
Sri Bhagavathi Sametha
Sri Bhagavathe Namaha


Hari om tat sat
Hari om tat sat
Hari om tat sat
Hari om tat sat

Moola Mantra призовава аспекти на любовта и добротата на Вселената, възхвалява Светлината във всяко човешко същество и отдава почит на танца на мъжката и женската енергии.

Значение на мантрата
Ом
Ом има 100 различни значения. Казано е „в началото беше Словото и от словото се появи всичко друго и този първичен звук е ОМ”. Ако медитирате в тишина дълбоко в себе си можете да откриете този звук Ом. Цялото творение се е появило от звука Ом. Това е първичният звук, с който вибрира цялата вселена. Ом също означава да инвокиращ по-висша, по-фина енергия. Божественият звук има силата да сътворява, съхранява и разрушава, да дава движение на всичко, което съществува.


Сат чит ананда
Сат
Присъстващото навсякъде съществуване, което е без форма, без образ, вездесъщо,  което, няма черти и качества, невидимия аспект на Космоса. Можем да кажем, че това е тялото на вселената, което е статично. Всичко, което има форма и може да се усети, е еволюирало от тази непроявена същност. Тя е толкова фина, че не може да се възприеме. Тя може да се види само, когато, вземе по груба, материална форма. Ние сме във Вселената и Вселената е във нас. Ние сме ефектът, а Вселената е причината и причината се проявява, като ефект.

Чит
Чистото съзнание на вселената, което е безгранично, вездесъщото проявление на вселената. От него е проявено всичко, което ние наричаме, Динамична енергия или сила. То може да приема различни форми. То е съзнанието, което се проявява като движение, като гравитация, магнетизъм и т.н. проявява се също като движението на тялото и като сила. Това е Висшия дух.

Ананда
Блаженство, любов, добронамереността на Вселената. Когато преживеете Висшата чиста форма на енергията на творението (Сат) и станете едно със съществуващото или преживеете аспекта на чисто съзнание (чит), ще навлезете в състояние на Божествено Блаженство (ананда). Това е първичната същност на Вселената и е най-великото, абсолютното състояние на екстаз, което можете да достигнете, когато се свържете с висшето Съзнание.

Парабрахма
Божественото в неговия абсолютен аспект; този, който е отвъд пространството и времето. Това е есенцията на вселената, която е с форма и без форма. Божествения творец.

Пурушотама
Има различни значения. Пуруша означава душа, а Утхама означава божествена, пурушотама – божествената душа. Означава също и божествената енергия на силата, която ни води от по-висшия свят. Пуруша означава също човек, а Пурушотама е енергията, която се е въплътила като Аватар (духовен водач, реализирана по рождение душа б.пр.), който да води човечеството и е във близка връзка с творението.

Параматма
Божествената вътрешна енергия, която съществува във всяко творение и всички същества, живи и неживи. Това е обитателят или Антарямин, който може да пребивава без форма или във всяка форма, която си пожелае. Това е силата, която може да дойде когато поискаш и където поискаш, за да те води и да ти помага.

Шри Бхагавати
Женският аспект, който се характеризира, като божествената интелигентност в действие, Силата (шакти). Свързва се и с аспект на творението наричан Майката Земя (Бежествената Майка).

Саметха
Заедно или общувайки със.

Шри Бхагавате
Мъжкия аспект на творението, който е неизменен и постоянен.

Намаха
Поздрав или поклон към вселената, която е Ом а също има качествата на Сат Чит Ананда, която е вездесъща, неизменна и променяща се едновременно, която е висшият божествен дух в човешка форма и без форма, която е обитател, който ни води и помага и в женска и в мъжка форма с висша интелигентност. Търся твоето присъствие и напътствия постоянно.

изт. на материала: http://yogakursove.info/moola-mantra/


Няма коментари:

Публикуване на коментар