вторник, 20 декември 2011 г.

20-ти декември - Игнажден



    Свщмчк Игнатий Богоносец (Предпразненство на Рождество Христово – Игнажден) e бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието в последствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че “носи Бога в себе си, в душата си”. Осъден на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.
    Игнажден е традиционен народен празник. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
Вярва се, че от този ден започват новата година и коледните празници. Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери.
    Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани "мъченици" не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.
    На този ден се практикува обичаят полазване: по това какъв човек (полазник) пръв влезе в дома ви сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината – ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.
В някои райони битува традиция първоначално да се уговарят кой да посети къщата, но в повечето случаи се смята, че ако отидеш в чужда къща на Игнажден не трябва да си “празни ръце”.


Трапеза: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.
Честит Имен ден на: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.







Няма коментари:

Публикуване на коментар